SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Kupovina tkanina preko interneta?

6.5.17



Jedno od najčešćih pitanja koja mi čitatelji postavljaju je "gdje ima za kupiti" ovo ili ono. Osim tkanina, kod nas je još uvijek malo teže pronaći prave dodatke za šivanje, pozamanteriju. Pa ću i to uključiti u ovaj post.
Ja zasigurno naručujem i kupujem više i češće nego prosječan šivaći entuzijast, obzirom da osim što pišem blog i radim tutorijale, vodim i domaću radinost i neke komade dajem na prodaju - pa eto mogu reći da imam što za reći po ovom pitanju.
Odmah ću napomenuti da kupovina preko interneta ili kupovina na daljinu je u EU regulirana na način da kupac može u roku od 14 dana vratiti kupljenu robu i dobiti natrag povrat novca, bez da navodi ikakav razlog za odustajanje od kupnje.

Loše strane
Da prvo riješimo loši dio priče, ili bolje rečeno - nezgodni dio priče. Kupujući na daljinu niste u mogućnosti dotaknuti tkaninu, osjetiti ju pod rukom, a u deklaraciji najčešće nije naznačeno svojstvo rastezljivosti ili primjerice mekoće. Ovo je manje bitno za lanene tkanine, traper ili pamučna platna, od većeg je značaja za trikotažu i tkanine koje su mješavine nekih umjetnih materijala. Što se tiče boje, morate se osloniti na fotografije koje mogu, ali i ne moraju dati pravu nijansu boje.

Dobre strane 
Najbolja strana kupovine preko interneta je što u dućanu možete provesti sate, a da vas nitko ne pita "a za što vam to treba". U početku šivaćih avantura me je to strašno obeshrabrivalo. Sada već imam set spremnih odgovora (o tome u nekom drugom postu, možda). Možete iz udobnosti svoje fotelje pregledati istodobno nekoliko dućana i usporediti.

Što piše u deklaraciji? 
Sastav - svakako, najvažnija stvar uz cijenu, kako bismo uopće znali što kupujemo. Tu je jasno i širina u kojoj dolazi materijal. Ovo je usko vezano uz cijenu i valja obratiti pažnju je li širina 130 cm, 145 cm ili čak 230 cm. Težina tkanine je po meni najvažniji podatak. Ona se izražava u gramima po metru kvadratnom ili nekada u gramima po metru. Primjerice tanki materijal za košulje je oko 100 g/m2, dok neki traperi ili dekor materijali imaju gramažu i 200 g/m2. Ovaj podatak može nadoknaditi onu gore spomenutu nemogućnost dodirivanja tkanine. Podaci za održavanje nam također mogu otkriti je li riječ o nekoj osjetljivijoj tkanini.

Dostava i poštarina Ponekad se jednostavno ne isplati sjesti u auto, autobus ili tramvaj ako točno znate što vam treba. Ako ste primjerice već bili u tom dućanu. Vrijeme dostave je obično 3-5 dana, a poštarine se kreću oko 25 kuna pa na više, a nerijetko su i besplatne za neku potrošenu svotu novca.

www.svijetmetraze.hr 
Nudi najveći izbor materijala i ima najpreglednije stranice. Može se pretraživati po boji, namjeni, uzorku, sastavu. Zgodna je opcija i da se komadi mogu stavljati u bilježnicu - gdje ih se može uspoređivati ili jednostavno čuvati kao podsjetnik. Također je dobra ponuda pozamanterije i dodataka za šivanje, kao i vune za pletenje. Iako su cijene izražene u eurima, na kraju račun dobijete u kunama. U Svijetu metraže je izvrstan izbor filca u metraži po vrlo povoljnim cijenama. Nerijetko su prisutne razne akcije, pa i besplatna poštarina. Inače je poštarina besplatna za narudžbe iznad 50 eura.

pamigoshop.hr
Dućan iz zagrebačke Ilice od nedavno ima i web dućan. Također nudi veliki izbor tkanina kao i u svom dućanu na Ilici u Vrapču. Poštarina je besplatna unutar Hrvatske već za narudžbe iznad 250 kuna, što i neće biti problem namaknuti jednom kada krenete pretraživati stranice. Osim izvrsnog izbora tkanina tu su i vuna za pletenje, dodaci za šivanje, konci, ali i hobi program. U Pamigo trgovini je izvrstan izbor jednobojnih pamučnih platna velikih širina.

https://cateks.hr/ 
Poznati hrvatski brend Čateks također ima i web trgovinu. Izbor je možda na prvi pogled skroman, ali je definitivno najpovoljniji po pitanju dekor materijala. Dostava je besplatna za narudžbe iznad 300 kuna. Značajno je da je Čateks nositelj Oeko-tex certifikata - testiran na štetne tvari.

http://aninetkanine.com/ 
Mali čarobni kutak šarenih pamučnih tkanina. Ovdje ćete naći uzorke renomiranih američkih i britanskih dizajnera. Možda je mala internetska trgovina, ali ćete za tren poželjeti da ju cijelu ponesete doma. Osim dostave koja je 25 kuna, nude opciju i osobnog preuzimanja u Zagrebu.

www.govic-company.hr/ 
Mjesto za kupovinu dodataka za šivanje, krojenje, vezenje, pletenje. U ovom riječkom dućanu ćete pronaći sve što vam može zatrebati u šivaćim pustolovinama - od igle do mašine! Neka vas ne obeshrabri ponuda profesionalnih strojeva i dodataka. Ako vam je potrebna i namjanja sitnica ili možda niste sigurni što točno tražite, od uvijek ljubaznog osoblja telefonski možete razjasniti sve nedoumice. Dostava brza.

U zadnje vrijeme su se pojavile još neke internetske trgovine tkaninama. Za sada ih nisam još istražila da bih ih mogla komentirati. Ali drago mi je da se i po tom pitanju stvari mijenjaju. Sada zaista imamo izbora!

I ovo se čini zanimljivo

1 comments

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images