SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

Pregača, kako se to radi - drugi dio: odabir materijala

28.9.15

Lan - materijal za izradu pregače
Drugi dio iz serije Pregača, kako se to radi u kojem odabiremo materijal za izradu pregače. U prvom dijelu smo uzimali mjere: Pregača, kako se to radi - prvi dio: izmjere.
Sada je vrijeme da se odlučimo za materijal. Razmislite, u nastavku slijedi raskroj, kada ćete već moći u kupovinu materijala. Tako, još uvijek se stignete priključiti.



Ono što je sigurno – pregačom se želimo zaštiti. Za odabir materijala pregače važno je znati od čega se želimo zaštiti. Hoće li to biti pregača za kuhinju, radionicu ili samo pregača koja će nas zaštiti od nepotrebnih pitanja i smetnji. Jer, jedno je sigurno – ako smo navukli pregaču na sebe, nešto radimo. Ako radimo, velika je šansa da dobijemo i malo mira za sebe.
Svakako želimo da nam pregača traje, stoga odabrani materijal i u tom smislu mora odgovarati.


Pamučna platna su najčešće korišten materijal za kuhinjske pregače, radne pregače za poslove koji nisu previše neuredni, ja bih rekla. Takva platna nisu vodonepropusna, pa se ne očekuje da se previše uprljate u njima. Možete ovisno o godišnjem dobu odabrati tanje ili deblje platno, primjerice keper koji se i koristi za izradu radne odjeće. Keper je vrlo izdržljiv materijal i dugo će trajati. Uz keper također treba spomenuti i traper kao opciju.
Treba voditi računa i o brizi na upute za njegu i održavanje takvih materijala. Moguće je da neki zgodno oslikani pamuk zahtijeva pranje na svega 30 ili 40°C – što onda neće uspješno oprati uprljano!

Lan
Za lan vrijede gotovo svi gornji savjeti kao i za pamuk. Lan također može biti tanji ili deblji. Ako govorimo o ljetu kao toplom godišnjem dobu u kojem moramo nositi pregaču - lan je izvrstan izbor.
Lan je vrlo izdržljiv materijal i sigurno će trajati dugo. Osobno moj favorit.

Koža
Za radnu odjeću koja zahjteva izdržljivost. Zahtjevni uvjeti rada podrazumijevaju i izdržljive materijale. Pod ovim se smatra ono što englezi nazivaju "heavy duty".
Ispod kožne pregače ste sigurni i od topline, tekućine i kemikalija. Kožna pregača će sigurno dugo trajati.

Gumene, plastificirane, najlonske pregače
Za uvjete rada gdje je vodonepropusnost neophodna. Također ako se radi s kemikalijama, bojama koje mogu oštetiti kožu ili odjeću. To su najčešće pregače za industriju.
Danas zaista ima u ponudi raznovrsnih materijala i njihovih mješavina. Poliesterske i viskozne tkanine nisam ovdje ni spomenula, a možda mogu biti dobar izbor.

Odabir materijala za pregaču



I ovo se čini zanimljivo

1 comments

  1. Baš mi je potrebna jedna nepropusna pregača, pa će moj izbor biti nekakvo gumificirano platno (ako ga moja mašina bude htjela šivati). Čekam kroj :-)

    OdgovoriIzbriši

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images