SELIM SE!

100 bofora se sele na novu adresu:
100 bofora.net

možete nastaviti surfati starim blogom, a možete i škicnuti što je novo na: 100 bofora.net

O blogu za kreativce – drugi dio

29.7.15



Kakav god kreativan posao odabrali, bilo da šijete, kuhate, rezbarite ili imate ideju za pokretanje bilo kakvog vlastitog posla, radinosti ili brenda – morate imati web stranicu. 

 

U prošlom postu o blogu sam pisala kako je ustvari blog izvrsna forma, po meni možda i bolja o standardne web stranice. Kao prvo – blog možete imati potpuno besplatno. Web stranica je širi pojam i obuhvatit može jednog dana i vaš blog. Ali za sada... prve stvari prvo!
Da, ipak imajmo na umu da je blog dnevnička forma, tako da se najnoviji članci objavljuju prvi na vrhu stranice. 


Osnovne postavke bloga
Ne, ne treba vam web dizajner za postaviti blog. Bar ne danas. Sutra – svakako, ako imate prilike i sredstava. Danas će vam osnovni predlošci, a uistinu ima jako dobrih, biti dovoljni. Trebate imati osmišljen logo, ime i nekakvu krilaticu koja će opisivati vaš posao, vas i vaše ideje. Sigurna sam da pratite neke blogove. Pronađite neke koji vam se sviđaju i neka vam posluže kao predložak.

Osnovni pojmovi
 CSS – to kratica za Cascading Style Sheets u kojoj je zapisan izgled bloga, boje, širina stupaca i sl.
HTML – je kratica za HyperText Markup Language, znači jezik u kojem su pisane web stranice, pa tako i vaš blog. Definira gdje će se koji dio bloga pojavljivati – primjerice datumska traka, komentari, post...
SEO je kratica za Search Engine Optimization – zgodnim odabirom ključnih riječi u naslovima i postovima povećavate šansu da vas tražilice prepoznaju
Dashboard – kontrolno sučelje bloga, tu pišete postove, uređujete stupce, alate.
Widget i gadget – su unaprijed osmišljeni dodaci koje možete postavljati na vaš blog. Primjerice dodatak koji pokazuje slike s mog Instagram profila u desnom stupcu ili tražilica za pretraživanje sadržaja bloga.



O čemu ću pisati?
 O čemu god želite! Opet, o čemu pišu blogeri koje volite čitati? Svi mi, a i ja također volimo malo zaviri iza pozornice, da vidimo kako se drugi snalaze u različitim situacijama. Čak i ako želite da vam blog bude 100% profesionalan, ipak ćete negdje morati dati dio sebe. Dio svoje svakodnevnice, to ne možete izbjeći – a to vaša publika i zaslužuje.
U svojim postovima objasnite kako nastaju vaši proizvodi, kako se pripremate. Ispričajte pozadinu, početak, kako je uopće došlo do toga da radite to što radite. Uvijek je dobro i pokazati kako se koristi nešto što ste osmislili u stvarnom životu.

Ilustracije i fotografije
Kao što je i vaš tekst koji pišete vaš, tako su i fotografije i ilustracije objavljene na internetu nečije. Jednako kako vi ne bi bili sretni da vam netko uzme vaš tekst i objavi ga na svom profilu bez da vas citira ili potpiše, tako je isto i s fotografijama. Ako nemate vlastitu ilustraciju koja bi išla uz sadržaj, potrudite se pronaći neku koja je ili slobodna za objavljivanje (primjerice pod Creative Commons licencom) ili potpišite autora fotografije.
U međuvremenu, poradite na tome da osnujete malu bazu svojih fotografija. Fotkajte nešto, pa neka se nađe.

Povežite se!
Dok pratite druge blogove, neka vam ne bude teško komentirati sadržaj, naravno – ako imate što pametno za napisati. Podijelite dobar tekst na ostalim svojim profilima, Facebooku, Twitteru... Ponudite svoje gostovanje prijateljskom blogu – napišite post, koji će autor objaviti na svom blogu. Na taj način on dobiva besplatan sadržaj, a vi potencijalno novo čitateljstvo.

Što sve jedan blog treba imati
Treba imati lijepu sliku zaglavlja (header), to je ono prvo što upada čitatelju u oči i što uglavnom upamtimo. Nemojte preskočiti dio "O meni" čak i ako sada baš nemate što pametno napisati. Smatram da je bolje da piše "ne znam što da napišem" nego da ne napišete ništa. Blog je ipak prvenstveno dnevnička forma, a dnevnici jesu osobna stvar – vi ste osoba, pa tako i pristupite sadržaju.
Stavite linkove na sve vaše društvene profile, a potrudite se i u stupac sa strane staviti i zgodne alate koji prikazuju slike s Instagrama, Pineteresta, vaše sljedbenike na Facebooku i sl. Takvi alati se jednostavno postavljaju. Uvjerite se da su vam uključene postavke za dijeljenje sadržaja od strane čitatelja, neka budu vidljive i jasne.

Komentari
Nemojte si čupati kose ili proglasiti vaš blog potpunim promašajem samo zato jer postovi nemaju ili imaju svega po koji komentar. Lijepo je dobiti povratnu informaciju, u konačnici to je jedan od razloga zašto pišemo blog, ali nije presudno. Koliko čitatelja posjeti vaš blog pratite u statistikama. Neka vam to bude orijentir. Ako ste zadovoljni s brojem posjeta, a komentari izostaju – probajte na neki način motivirati čitateljstvo da komentira. Probajte postaviti pitanje u zaključku posta. Iako meni osobno tako postavljena pitanja miriše na potez očajnika. Ali završiti zanimljivom intrigom na kraju posta – dapače.

I ovo se čini zanimljivo

0 comments

Pokreće Blogger.

Like us on Facebook

Flickr Images